Promovarea prin Video-uri Online cucereste Festivalul Cannes Lions

09/07/2013

 

Anul acesta, Festivalul de publicitate Cannes Lions a ajuns la a 60-a editie si a adunat aproape 11,000 de specialisti din industria comunicarii creative online si offline, de pe intreg mapamondul.

Acestia au avut posibilitatea sa se inspire, dar si sa se educe in spiritul creativitatii. La fel ca si in ceilalti ani, participantii au venit din domeniul advertising-ului, design, digital innovators si marketers. Din 1954 festivalul impune un standard pentru excelenta in comunicarea creativa.

 

Ce campanii ne-au placut in zona de Digital?

Anul acesta, la categoria Cyber Lions competitia a fost una acerba, fiind inscrise multe campanii creative, care au reusit sa-si puna amprenta in mediul online prin strategii bine conturate, dar si prin rezultate pe termen lung.

Iata preferatele noastre, premiate cu Grand Prix si Gold.

 

OREO DAILY TWIST – Viral Marketing

Campania a fost premiata cu Grand Prix, la categoria Viral Marketing si a fost creata cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la aparitia brandului OREO, care avea o imagine traditionala. Campania si-a propus sa celebreze un brand care reuseste sa se adapteze pe piata si sa intinereasca in acelasi timp. Astfel, pe o perioada de 100 de zile, in fiecare dimineata 100 de ad-uri adaptate cu cele mai discutate stiri ale zilei au fost publicate pe retelele de socializare (Facebook, Pinterest si Twitter).

Rezultatele acestei campanii au fost uimitoare:

 • 433 de milioane de vizualizari pe Facebook;
 • O crestere de + 280% Shares, creand astfel 231 milioane de impresii in social media;
 • In 2012, Oreo a fost brandul cu cea mai mare crestere a notorietatii (+49%).

 

DUMB WAYS TO DIE – Viral Advertising si Online Video

La categoria Viral Advertising si Online Video, campania DUMBS WAYS TO DIE a fost premiata cu Gold in cadrul festivalului Cannes Lions.

Campania a avut obiectivul de a informa tinerii despre numarul crescut de accidente care au loc in Melbourne’s Metro. In loc sa foloseasca o campanie soc de informare care nu are rezultate pentru aceasta categorie de target, acestia au distribuit pe retelele de socializare un continut distractiv, pentru a atrage atentia tinerilor si pentru a ii convinge sa fie atenti in preajma trenurilor. Neatentia in preajma trenurilor este The Dumbest Way to die. Campania a inceput cu lansarea unei melodii pe Itunes si a unui videoclip pe YouTube, apoi a continuat cu o carte si un joc pentru smartphone.

Campania a reusit sa ii faca pe tineri sa constientizeze problema, iar in acel an, numarul accidentelor a fost redus cu 21%. A fost unul dintre cele mai distribuite video-uri online din istorie:

 • 3 milioane Facebook Shares;
 • 1.000 Twitter Shares;
 • 2.000 postari pe bloguri.

 

 

DOVE REAL BEAUTY SKETCHES – Video

REAL BEAUTY SKETCHES a fost premiata cu Gold la categoria Video, fiind o campanie emotionanta, care a reusit sa scoata in evidenta adevarata frumusete a femeilor.

Campania este construita in jurul unui video, in care un agent FBI realizeaza portrete schitate unor femei. In prima faza, agentul FBI (cu experienta in realizarea portretelor robot) le-a desenat fara sa le vada, in functie de propria descriere, urmand ca ulterior, acelasi agent sa le deseneze in functie de descrierea facuta de alte persoane care au interactionat cu aceste femei. In final, femeile au fost invitate sa vada schitele si spre surprinderea lor, au descoperit ca celelalte persoane le percep intr-o lumina mult mai frumoasa.

4% din femei se considera frumoase, iar campania a urmarit sa inspire si restul de 96% sa creada la fel. Rezultatele au fost si in acest caz spectaculoase:

 • In 10 zile, filmuletul a devenit un online blockbuster cu 46,4 milioane de vizualizari pe Youtube si 98,3% LIKEs;
 • A fost cel mai share-uit articol pe Marshable din toate timpurile;
 • 1 din 10 dintre utilizatorii de Facebook a vizualizat video-ul;
 • atasamentul fata de brand a crescut cu peste 1000%;
 • cautarile online ale brandului Dove au crescut de 5 ori.

 

 

Aceste campanii au fost printre cele mai premiate in cadrul Festivalului de la Cannes Lions si de asemenea printre preferatele noastre. Rezultatele obtinute subliniaza inca o data importanta utilizarii mediului online si a metodelor inovative de a ne promova produsele si serviciile, pentru a crea conexiuni puternice intre branduri si consumatori.